Ariel och Caliban – om konstbegrepp med Gertrud Sandqvist

Ariel & Caliban
Grafik: Sofia Rydberg
Föreläsningsserien Musik & Tanke

När Schopenhauer i början av 1800-talet beskriver konsten som transcendent, med en särskild relation till idévärlden och det eviga, som andra typer av vetande inte äger, är det inte bildkonst, utan musik han skriver om. Bilderna var för beroende av materien för att verkligen kunna vara transcendenta. Ikonoklasternas bildförbud handlar bland annat om detta. Så uppfattas bildkonsten som en hybrid, vilket den är. Det finns något i bildkonst som fenomen som irriterar. Bildkonst gör anspråk som den inte alltid kan infria, den sträcker sig in i områden som avslöjar den som amatör, den är omåttlig som en hydra och ömtålig som ett rö – även när dess material är betong. Bildkonst visar – det som finns utanför bilden och det som finns inut i den. Den är aldrig fullt samtida, snarare allt annat än det. Den minns och förebådar.

Gertrud Sandqvist är rektor för Konsthögskolan i Malmö och professor i konstens teori- och idéhistoria. Kom och lyssa på hennes föreläsning.

Förelsäningsserien Musik & Tanke görs med stöd av Tobias Norlind-samfundet för musikforskning.

2017-10-08 15:00

2017-10-08 15:00