Att få tillhöra

att fa tillhora
Tema nationalism

Vilka är det egentligen som har rätt att hävda sin nationalitet och uppleva sig tillhöra en nation? Hur låter sångerna från de som hamnat utanför?

Lunds akademiska kör sjunger sånger som handlar om etniska grupper som inte tillåtits tillhöra någon nation.

****Tema Nationalism****
Nationalism är ett flitigt förekommande ord i den nutida samhällsdebatten. Idéströmningar med nationalistiska förtecken sveper över större delar av världen. I synnerhet länder som USA, Storbritannien och Polen uppmärksammas i mediaflödet men även i Sverige pågår ett offentligt samtal som på olika sätt berör nationalistiska frågeställningar. Men vad är egentligen nationalism och hur relaterar denna idétradition till musik? Kan musik vara nationalistiskt och hur blir den det i så fall? Finns det några baksidor med nationalistiskt präglad musik och vilka är dessa?
Vilken roll spelar musiken i tider som präglas inte bara av nationalism utan också av globalisering och migration? Under våren bjuder Odeum in till konserter och samtal om dessa och andra frågor som berör nationalism. Var med och vänd och vrid på begreppet med oss. Hjärtligt Välkomna!
***************************

2020-05-10 16:00 till 17:15