Mendelssohn: Elias

Dramatisk himmel
Gammaltestamentlig klimatångest möter romantikens kraftfulla kompositioner i detta musikaliska storverk. Tillsammans med Berliner Cappella, Kammerchor Universität der Künste och Jönköping Sinfonietta framför Lunds akademiska kör delar av ett av Felix Mendelssohns mest berömda verk. Dirigent: director cantorum Cecilia Martin-Löf.

År 1846 var det dags. På Birmingham Musical Festival skulle Felix Mendelssohn dirigera uruppförandet av sitt alldeles nyskrivna oratorium. Mendelssohn var själv oerhört nöjd med hur arbetet gick och skickade följande ord till sin tänkta solist Jenny Lind:

”Jag hoppar runt i rummet av glädje. Om det bara visar sig vara hälften så bra, som jag tror det är, hur nöjd skall jag inte vara!”

Succén var omedelbar och publiken togs med storm såväl av de ljuvligt vackra ariorna fyllda med känslodjup och innerlighet, som av de överväldigande körerna med sin spännvidd över vrede och desperation till trygghet och barmhärtighet.

I centrum för verket står gamla testamentets texter om profeten Elias liv och verk. I stora och dramatiska händelser utmanade han sin samtida avgudadyrkan. I verket förekommer flera episoder ur profetens liv. Det som inleder hela oratoriet och ramar in är berättelsen om hur Elias förutspår tre års torka som straff för folkets avgudadyrkan och frånvändhet från Gud. I musiken och sången hörs allvaret och dramatiken, folkets desperata rop på hjälp, men också det förlösande och förlåtande regnet som Herren i sin nåd till slut låter strömma ned över det förtorkade landet.

Medverkande:

Jönköping sinfonietta
Berliner Cappella
Kammerchor Universität der Künste
Lunds Akademiska kör

Solister:

Louise McClelland Jacobsen, sopran
Laura Mayer, alt
Yutao Gu, tenor
Fritjof Fugelsang, bas

Entré:Ord. 160 kr, Pensionär/student/barn 100 kr
Biljetter finns att köpa på Biljettbyrån (Bangatan 1) 046-13 14 15