VIDEO: Föreläsningar och presentationer vid Odeum

Här publiceras videoinspelade föreläsningar, föredrag, presentationer och paneldebatter som hållits vid Odeum.

Marie Gisselsson Solén berättar om Beethovens hörselskada | Friday at Odeum 2020-09-25

Från Friday at Odeum den 25 september 2020: "Musiken, dövheten och det inre örat". Här får vi höra överläkaren Marie Gisselsson Solén förklara Ludwig van Beethovens hörselskada.

Musik som krafter i rörelse | Lunds universitets Framtidsvecka, 2020-10-15

Hör director musices Patrik Andersson diskutera hur musik kan beskrivas som krafter i rörelse. Pianisten Signe Olofsson framför musik av Edvard Grieg. Föreläsningen var en del av Framtidsveckan vid Lunds universitet 2020.

Sven Kristersson läser ur Beethovens Heiligenstadt-testamente | Friday at Odeum 2020-09-25

Från Friday at Odeum den 25 september 2020: "Musiken, dövheten och det inre örat". Här får vi höra Sven Kristersson, skådespelare och professor i sång vid Musikhögskolan i Malmö, läsa högt ur Ludwig van Beethovens s.k. "Heiligenstadt-testamente", i egen översättning som tillkommit i samarbete med Rikard Johansson och Tobias Lund.
Beethoven skrev Heiligenstadt-testamentet 1802 med anledning av sin tilltagande dövhet men höll dokumenten hemliga under resten av sitt liv.

Odeum på digitala bokmässan i Göteborg 2020

Här kan du höra Lunds universitets moderator Lovisa Brännstedt intervjua Director musices Patrik Andersson om hans musikfilosofiska bok "Musik, mening och värde" i samband med den digitala bokmässan i Göteborg 2020.

Musik, mening och värde – ny bok av Patrik Andersson

Hör Director musices Patrik Andersson presentera sin bok "Musik, mening och värde: filosofiska perspektiv på en värd av eget slag", utgiven av Odeum tillsammans med Gidlunds förlag. Denna bok om musikfilosofi kommer också vara grund för ett längre samtal mellan Patrik Andersson och musikforskaren Tobias Lund i samband med Lunds kulturnatt 2020.

Gruppsykologi och ledarskap i den professionella symfoniorkestern

Paneldebatt om Gruppsykologi och ledarskap i den professionella symfoniorkestern. Förutom musiker från svensk och dansk symfoniorkester ingår även dirigenten professor Giordano Bellincampi (lärare vid DKDM) samt psykologiprofessor Jitka Lindén (Lunds Universitet) i panelen. Moderator är director musices vid Odeum Patrik Andersson (Lunds Universitet).
Anordnat av Svenska Dirigentföreningen, Dansk Kapelmesterforening och Odeum vid Lunds Universitet.

Sidansvarig:

info [at] odeum [dot] lu [dot] se