Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Personal

Patrik Andersson

Porträtt av Patrik Andersson. Foto.

Patrik Andersson är director musices vid Lunds universitet och föreståndare/prefekt för dess musikcentrum Odeum, samt dirigent och konstnärlig ledare för Akademiska Kapellet och universitetslektor i orkesterdirigering. Patrik har även givit ut läroböcker i orkesterdirigering: ”Orkesterdirigering. Partituranalys, gestik och ledarskap” (Studentlitteratur 2013) och ”Orkesterledning. Ledarskap, gruppsykologi och orkesterkultur i arbetet med orkestern” (Odeum/Lunds universitet 2015). År 2020 utkom han även med boken "Musik, mening och värde, Filosofiska perspektiv på en värld av eget slag" (Gidlunds).

Patrik Andersson har studerat musikvetenskap vid Lunds universitet och har avlagt examen i komposition och sångpedagogik. Vidare har han studerat orkesterdirigering vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Hans lärare i dirigering har varit bland andra Michel Tabachnik, Pierre Boulez och Herbert Blomstedt.

Kontakt: patrik [dot] andersson [at] odeum [dot] lu [dot] se

Cecilia Martin-Löf

Porträtt av Cecilia Martin-Löf. Foto.

Cecilia Martin-Löf är director cantorum vid Odeum och konstnärlig ledare för Odeums körer Lunds akademiska kör och Palaestra vokalensemble.

Hon tog 2006 sitt diplom i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon studerat med professor Anders Eby som lärare. Hon har även examen som sång –och körpedagog samt studier i piano och orkesterdirigering bakom sig.

Cecilia strävar efter att i sitt arbete förena sin stora kärlek till litteratur, i synnerhet poesi, med körklangens rika färger och teknisk precision på högsta nivå. Cecilia hyser också en stor kärlek till den svenska folkmusiken, vilket bl.a. lett till att hon också studerat folklig vissång vid Malungs Folkhögskola. Vid sidan av musiken har Cecilia även studerat latin, italienska och lingvistik vid universitetet i Stockholm.

Cecilia har lett en lång rad körer, bland annat i Uppsala domkyrka, Norrlands nations kör Norrlandskören och KFUM:s kammarkör i Stockholm. Från 2002 till 2007 var Cecilia kormästare för Gävle Symfonikör, och under åren 2011-2012 chefdirigent för Danmarks Radios Flickkör.

Därutöver frilansar hon och har bl.a. haft uppdrag i fristående ensembler i Sverige, Danmark, Italien och Tyskland. Cecilia har också en självklar pedagogisk talang och undervisar gärna på masterclasses och fortbildningskurser för dirigenter runt om i landet och Europa.

Kontakt: 046 222 7213, mobil 070 227 91 67, cecilia [dot] martin-lof [at] odeum [dot] lu [dot] se

Tobias Lund

Porträtt av Tobias Lund. Foto.

Tobias Lund är producent för föreläsningar och panelsamtal vid Odeum. 

Tobias är disputerad musikvetare (2009). I sin forskning undersöker han hur musikens estetiska kvaliteter kan fungera som en latent eller faktisk kraft i historiska sammanhang präglade av sociala, politiska, religiösa och filosofiska mönster och konflikter. Denna laddning framträder ofta genom musikens förbindelser med andra konstarter och även med ljudmiljöer av olika slag.

I mars 2022 publicerades Tobias monografi Speltoken: Hugo Alfvén och rosens klang (Gidlunds förlag). Det rör sig om ett ”analytiskt storverk”, skrev Per Svensson i sin recension i HD-Sydsvenskan.

Sedan 2005 skriver Tobias musik- och operakritik i dagstidningen Sydsvenskan och sedan 2011 verkkommentarer åt Stockholms Konserthus. 2010–20 var han redaktör för Svensk tidskrift för musikforskning – Swedish journal of music research (STM–SJM). Tobias var under perioden 2012–17 ledamot av Kungl. Musikaliska akademiens forskningsnämnd och 2016-21 styrelseledamot i Svenska samfundet för musikforskning.

För publikationslista, se Tobias sida i Lunds universitets forskningsportal

Kontakt: 046 12 10 27, mobil 076 845 20 27, tobias [dot] lund [at] odeum [dot] lu [dot] se (tobias[dot]lund[at]odeum[dot]lu[dot]se)

David Riebe

Porträtt av David Riebe. Foto.

David Riebe är intendent vid Odeum med samordningsansvar för Odeums evenemangsserie samt huvudansvar för lokaler, inventarier och instrument.

David är också konstnärlig ledare för Lund Contemporary, en festival för samtida konstmusik som Odeum arrangerar tillsammans med flera lokala och regionala aktörer. Festivalen har ägt rum 2017, 2019 och 2021 och nästa upplaga planeras till februari 2023. Mer information: http://www.odeum.lu.se/LC

David är Lundabaserad tonsättare och musikvetare som studerat masterprogrammet i komposition på Musikhögskolan i Malmö för Luca Francesconi och Rolf Martinsson samt, under hösten 2014, vid Conservatoire National Supérieur Musique et Danse i Lyon för Michele Tadini och Philippe Hurel. Han vann andra pris i Uppsala tonsättartävling 2014 och tredje pris i kompositionstävlingen till Andrej Pertovs minne i S:t Petersburg 2016. Han har också tilldelats bl.a. Stims och Konstnärsnämndens stipendier samt Lunds kommuns kulturstipendium för sitt komponerande, och hans verk har vid flera tilllfällen uppförts både på hemmaplan och ute i världen.

David har tidigare, vid sidan av sin verksamhet som kompositör, varit orkester- och evenemangsassistent på Odeum och har även spelat i Akademiska kapellet ett antal år.

Kontakt: 046 222 7274, mobil 072 571 76 19, david [dot] riebe [at] odeum [dot] lu [dot] se

Sylvia Lysko

Porträtt av Sylvia Lysko. Foto.

Sylvia Lysko arbetar som kommunikatör med ansvar för bl.a. informationsspridning, webb och sociala medier.

Hon har bred kompetens inom projekthantering och genomförande av kulturprojekt med internationell erfarenhet vid olika kulturinstitutioner, främst i Tyskland och Polen.

Vid Lunds universitet arbetade hon senast med klimatutställningen ”Carbon Ruins” och är samtidigt projektkoordinator vid Inter Arts Center (IAC), konstnärliga fakultetens centrumbildning och plattform för konstnärlig forskning och utveckling. Hon studerade konsthistoria och romanska språk vid universitetet i Köln/Tyskland.

Kontakt: 046 222 7242, mobil 072 145 40 84, sylvia [dot] lysko [at] odeum [dot] lu [dot] se

Amanda Salonen Ripa

Porträtt av Amanda Salonen Ripa. Foto.

Amanda Salonen Ripa är Odeums inspicient som administrerar övningsmöjligheter för universitetets studenter. Hon är även ansvarig för notarkivet, repetitionslokaler till Odeums ensembler, samt dukning vid större evenemang.

Amanda Salonen Ripa är en frilansande flöjtist med en masterexamen i flöjtspel från Musikhögskolan i Malmö där hon har spelat för prof. Dr. Anders Ljungar-Chapelon och Jennie Nordstrand. Under sina studier utvecklade Amanda ett stort intresse för den moderna klassiska flöjtrepertoaren och nyskriven musik.  Hon har samarbetat med flera framstående svenska kompositörer och har bland annat framträtt med delar av Ensemble intercontemporain. Utöver nutida klassisk musik har Amanda även ett specialintresse för det ovanliga instrumentet kontrabasflöjt, något som hon har lagt mycket tid på.

Kontakt: mobil 070 292 27 78, amanda [dot] salonen_ripa [at] odeum [dot] lu [dot] se

 Markus Kvint

Potrait of Markus Kvint. Photo.
Photo by Michel Thomas.

Markus Kvint är Odeums pianist för konserter och panelsamtal och arbetar dessutom med Odeums studenter för kammarmusikspel och instudering.

Markus Kvint har en solistexamen från Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn och har även studerat vid KMH i Stockholm och Hochschule für Musik i Weimar, Tyskland. Markus har ett stort engagemang för lieder och opera och har turnerat som ackompanjatör i Sverige, Tyskland, USA och Kanada. Han håller löpande solokonserter och har bland annat framträtt som solist med Kungliga filharmonikerna i en rad familjekonserter om Beethoven. Hösten 2019 var Markus finalist i ”Copenhagen LIED-DUO competition”. Han arbetar även som ackompanjatör vid Musikhögskolan i Malmö och vid DKDM i Köpenhamn. Han har medverkat i ett antal operaprojekt och ingår i den konstnärliga ledningsgruppen för Opera Warberg.

Kontakt: markus [dot] kvint [at] odeum [dot] lu [dot] se

Kontakt / Hitta hit

Palaestra et Odeum byggnad. Foto.

Besöksadress

Palaestra et Odeum
Paradisgatan 4, Lund
(ingång från Universitetsplatsen)

Postadress

Lunds universitet, Odeum
Box 117 
221 00 Lund

Paket- och leveransadress

Lunds universitet, Odeum 
Sandgatan 5
223 50 Lund

Fakturaadress

Lunds universitet, Odeum
Box 188
221 00 Lund

Internpost

Hämtställe 31