Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Böcker

Odeum 10 år

Ett decennium av muciserande, bildning och konserter

redaktör Patrik Andersson

Pris: 30 kr (6% moms inkluderat)
Frakt tillkommer

Fontänen på universitetsplatsen
Foto och grafik: Sofia Rydberg

2006 tillsattes en ny director musices vid Lunds universitet, Partik Andersson, som genaste satte igång ett målmedvetet arbete att verka för en samlad organisatorisk enhet. Kör och orkester var grundbultar men detta skulle komma att utvecklas och nya utbildningar komma till. Institutionen Odeum var bildad. 

Akademiska kapellet, Lunds akademiska kör, Lunds universitets brassband, Palaestra vokalensemble och projektensemblerna Lunds Akademiska, Blåsarsymfoniker och Concentio Odei är alla ensembler organiserade under Odeums tak. Traditionerna sträcker sig så långt bak som till 1745 och idag är cirka 200 studenter aktiva i ensemblerna.
Odeum 10 år är jubileumsboken som samlar historia och nutida anekdoter från Odeums tio år som institution vid Lunds universitet. 

Orkesterledning  

Ledarskap, gruppsykologi och orkesterkultur i arbetet med orkestern.

av Patrik Andersson

Pris: 150 kr (6% moms inkluderat)
Frakt tillkommer

Orkesterledning - Patrik Andersson

Boken beskriver dirigentens ledarskap för orkestern utifrån ledarskapsteoretiska och gruppsykologiska infallsvinklar under kapitelrubriker såsom Ledarskapsorienteringar och ledarskapsteorier, Grupper och gruppdynamik i orkestern, Orkesterkultur och Dirigent och orkester i samspel där dirigentens situationsanpassade ledarskap är i fokus. Den teoretiska texten i kapitlen kombineras med vardagliga exempel från orkestersituationer där den teoretiska texten ges konkretion. Varje kapitel avlutas med en sammanfattning samt en reflektionsdel där läsaren själv, eller i seminarieform, ges möjlighet att ta ställning till ett antal frågeställningar relaterade till texten.

Läroboken riktar sig till studenter i ensembleledning och orkesterdirigering inom en musiklärarutbildning, kyrkomusikerutbildning eller studenter med orkesterdirigering som huvudämne på kandidatnivå. Även för studenter på musikerutbildning som intresserar sig för gruppsykologi i orkestern kan boken tjäna ett syfte.

Patrik Andersson är director musices vid Lunds universitet och lärare i orkesterdirigering vid Odeum och Musikhögskolan i Malmö. Vid Odeum har Patrik Andersson byggt upp en omfattande verksamhet rörande undervisning i orkesterdirigering, inkluderande påbyggnadsutbildningar, sommarkurser och den internationella mästarkursen Lund International Conducting Academy - LICA. Vid Musikhögskolan i Malmö är Patrik Andersson ämnesansvarig och undervisar studenter inom såväl musiklärarutbildningen som musiker- och kyrkomusikerutbildningen. Patrik Andersson har en bred erfarenhet av att dirigera såväl professionella som icke-professionella symfoniorkestrar. Av Patrik Andersson har tidigare läroboken Orkesterdirigering. Partituranalys, gestik och ledarskap utgivits på Studentlitteratur.

Spelglädje i Lundagård.

250 år med Akademiska kapellet

red. Greger Andersson

Pris: -  (6% moms inkluderat)
Frakt tillkommer

bokomslag Spelglädje i Lundagård
Spelglädje i Lundagård red. Greger Andersson

Akademiska kapellet har sedan 1745 varit Lunds universitets egen orkester där studenter inom universitetet musicerat i alla möjliga och omöjliga konstellationer. Idag är kapellet en full symfoniorkester, verksam inom musikinstitutionen Odeum, och som konserterar och turnerar till gästande universitet runt i världen. De director musices som verkat som Akademiska kapellets ledare har alla haft skiftande intentioner och ambitionsnivåer. Gemensamt har de fört ett kulturarv vidare samtidigt som de samlat på sig skatter i form av noter och instrument. Denna bok är historien om hur dessa not- och instrumentsamlingar kommit i Akademiska kapellets ägo och hur orkestern och dess director musices utvecklat verksamheten till ett idag levande kulturarv vid Lunds universitet.

Boken Spelglädje i Lundagård, redigerad av prof. Greger Andersson, är rikt illustrerad och består av ett större antal kapitel skrivna av f.d. kapellister samt lärare och forskare inom såväl som utanför Lunds universitet.

Sidansvarig:

Odeum

Lunds universitet

Box 117, 221 00 Lund

Telefon: 046-222 72 13

sofia [dot] rydberg [at] odeum [dot] lu [dot] se