Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lund Contemporary 2023

För fjärde gången bjöd Odeum in till festivalen Lund Contemporary, en biennal för samtida konstmusik som arrangeras i samverkan med en rad lokala, regionala och nationella aktörer. Det blev ett varierat program där nyskriven musik varvades med samtal, tonsättarintervjuer och experimentella upplevelser. Festivalen är en plattform för nya tonspråk och kreativa idéer och ett forum för viktiga diskussioner om vår musik av idag. Konstnärlig ledare är tonsättaren, tillika Odeums intendent, David Riebe.

Lund Contemporary 2023 ägde rum 9-12 februari.

Se hela programmet nedan.

Festivalen kunde genomföras bl.a. tack vare generösa bidrag från Crafoordska stiftelsen, Helge Ax:son Johnsons stiftelse och Längmanska kulturfonden.

Abstrakt illustration med koncentriska cirklar i olika färger.

 

Program

 

Torsdag 9/2

 

19.00 | ODEUM CONTEMPORARY | Universitetsaulan

Fotografier av Universitetshuset och saxofonist, samt en abstrakt illustration.

Festlig öppningskonsert där Odeums egna ensembler – Akademiska kapellet och Lunds akademiska kör – inviger årets Lund Contemporary-festival. Bland annat uruppförs Kjell Anderssons saxofonkonsert Altitude med Per Bäcker som solist. LAK uruppför Lisa Långbackas Orden och ljuden, samt  Svante Henrysons parafras på Hugo Alfvéns Sveriges flagga som ursprungligen beställdes av Berwaldhallen till Alfvén-jubileet 2022, men aldrig framfördes. Musikvetaren Tobias Lund berättar om bakgrunden. Kören återuppför också Kjell Perders Det förlorade paradiset och musik ur Sofia Thelins svit Till Olle och Lisa, båda komponerade särskilt för kören. Dirigenter: Patrik Andersson och Cecilia Martin-Löf.

Här kan du läsa mer om ODEUM CONTEMPORARY

 

Fredag 10/2

 

19.00 | EN AUDIOVISUELL MOSAIK | Odeum

Abstrakta illustrationer samt foton av en hand och en teckning. Collage.
Foton: Izumi Yoshida. Grafisk layout: Odeum.

Som en del av Odeums tema för vårterminen om musik och film ger Lund Contemporary en konsert där den gemensamma nämnaren för samtliga stycken är att video ingår som en integrerad del av det musikaliska verket. Välkommen till en spännande multimedial konsert och en suggestiv audiovisuell upplevelse tillsammans med flöjtisten Agata Tuchołka och violinisten Anna Jalving. Sju av kompositionerna har valts ut genom ett ”Call for Works” där tonsättare och videokonstnärer från hela världen fått chansen att skicka in sin musik till festivalen. De utvalda verken är: David Bird – Forgery #24, Oren Boneh – Please Find Attached, Nicola Cappelletti – Le Jour et La Nuit, Nina Fukuoka – Zansei, Vera Ivanova – Melancholy, Ilya Vyazov – Half of the cat och Tristan Zaba & Jessica Hiemstra – Red-winged Blackbird. På konserten kommer Tine Surel Langes For solo violin(ist) också att framföras.

Här kan du läsa mer om EN AUDIOVISUELL MOSAIK

Här kan du läsa mer om det "Call for Works" som utlystes med anledning av denna konsert.

 

Lördag 11/2

 

10.00 | NYSKRIVET FÖR ORGEL | Lunds domkyrka

Fotografier av domkyrkans orgel och domkyrkoorganisten, samt en abstrakt illustration.

För fjärde festivalen i rad har musikhögskolestudenter komponerat orgelmusik att uruppföras i Lunds ståtliga domkyrka på lördagsförmiddagen. Domkyrkoorganist Robert Bennesh tar sig an verken som komponerats av tonsättarstudenter från musikhögskolorna i Malmö, Stockholm och Göteborg. Konserten ingår i Domkyrkans lördagskonsertserie och samtliga kompositioner anknyter på något sätt till Lunds domkyrka, som firar sitt 900-årsjubileum 2023.

Här kan du läsa mer om NYSKRIVET FÖR ORGEL

 

12.00 | VI LÄR OSS GENOM ATT GÅ VILSE – ETT SAMTAL OM RÖRLIG BILD OCH LJUDKONST | Odeum

En abstrakt illustration samt ett foto av en kvinna.

Lars Gustaf Andersson, professor i filmvetenskap vid Lunds universitet, samtalar med videokonstnären Lina Selander om musik och ljud i samspel med bild. Evenemanget bjuder även på filmvisning av några av Selanders verk och ingår i Odeums tema för vårterminen om musik och film.

Här kan du läsa mer om VI LÄR OSS GENOM ATT GÅ VILSE – ETT SAMTAL OM RÖRLIG BILD OCH LJUDKONST

 

14.00 | SHAREMUSIC IN CONCERT | Skissernas museum

Fotocollage av bilder på musiker, samt en abstrakt illustration.

ShareMusic & Performing Arts gästar Lund Contemporary för tredje gången. Denna gång bjuder de in till en konsert med musiker ur ensemblen Elefantöra och ShareMusics nystartade Skåneensemble. Medverkande är Ewe Larsson, från Elefantöra, samt Hannah Harvigsson och Edvin Ekman från Skåneensemblen med komponisten Tomas Hulenvik som kurator. Med utgångspunkt i egna skisser tar de med oss på en vindlande resa. Vi får följa dem på ovanliga och långt ifrån självklara vägar genom den konstnärliga processen. Musik och text. Analogt och digitalt. Ljud och tystnad. De kommer att ta oss till platser där lyssnarens egen kreativitet vill fylla i de tomrum där konstnärliga beslut saknas. Men också ge alla en möjlighet att känna delaktighet.

Här kan du läsa mer om SHAREMUSIC IN CONCERT

 

16.00 | SINFONIA MED TONSÄTTARMÖTE | Universitetsaulan

Abstrakta illustrationer samt ett foto av musikerna i en stråkorkester.

Stråkorkestern Musica Vitae gästar Universitetsaulan med sitt program Sinfonia, bl.a. med uruppförande av Daniel Börtz verk med samma titel. Börtz, som är en av vårt lands främsta nu levande tonsättare, kommer själv vara på plats och tala om musiken. Dessutom framförs Opus California av den brittiska violasten och tonsättaren Sally Beamish. Konstnärlig ledning: Malin Broman.

Här kan du läsa mer om SINFONIA MED TONSÄTTARMÖTE

 

18.00 | CHOIR CONTEMPORARY | Allhelgonakyrkan

En blandad kör, samt abstrakta koncentriska cirklar. Illustration.

Vi bygger vidare på publiksuccén från tidigare Lund Contemporary-festivaler genom att bjuda in till en storslagen körkonsert i Allhelgonakyrkan! Nio körer avlöser varandra i framföranden av nyskriven körmusik finansierad av Körcentrum Syd, inklusive fyra rykande färska uruppföranden! Medverkar gör Allhelgona motettkör, Carolinae Damkör, Damkören vid Musikhögskolan i Malmö, Helsingborgs motettkör, Korallerna, Koritsia, Lunds akademiska kör, Malmö akademiska kör och Vokalensemblen VOS. Konserten ges i gott samarbete med Körcentrum Syd.

Här kan du läsa mer om CHOIR CONTEMPORARY

 

20.30 | THINGS WE USED TO HOLD ON TO | Odeum

Sex fotografier av musiker, samt en abstrakt illustration. Collage.

I en tid av politisk instabilitet och internationella konflikter har den danska gitarrsextetten CRAS Ensemble bjudit in en tonsättare från vart och ett av de nordiska länderna Danmark, Finland, Färöarna, Island, Norge och Sverige att tillsammans skapa ett gemensamt verk som utforskar det som vi har gemensamt som nordiska grannar. Musiken har blivit till genom workshops där tonsättarna har fått experimentera och samarbeta för att skapa ett stycke som fokuserar på de värderingar som förenar oss.

Här kan du läsa mer om THINGS WE USED TO HOLD ON TO

 

Söndag 12/2

 

12.00 | 100 ÅR AV TOLVTON | Odeum

Porträtt av en tonsättare samt abstrakta illustrationer.

I år är det 100 år sedan de första kompositionerna komponerade med hjälp av den s.k. tolvtonstekniken färdigställdes av Arnold Schönberg. Kompositionstekniken, som bygger på att var och en av oktavens tolv toner används lika mycket och enligt särskilda regler, var ett sätt att försöka komma ifrån tonalitetens bojor och lade grunden till mycket av konstmusikens utveckling under 1900-talet. På konserten framför pianisten Henrik Berg några av dessa tidiga tolvtonskompositioner samt helt nyskrivna stycken av tonsättarstudenter från Musikhögskolan i Malmö, baserade på eller inspirerade av tolvton. Tonsättaren och professorn Staffan Storm sätter tolvtonstekniken i ett musikhistoriskt perspektiv.

Här kan du läsa mer om 100 ÅR AV TOLVTON

 

14.00 | SEIDR | Skissernas museum

Foto av en musiker samt en abstrakt illustration.

Den finska violasten Hanna Hohti presenterar en intensiv elektroakustisk konsert med fyra nya musikstycken komponerade för viola och elektronik, ett verk från vart och ett av fyra nordiska länder – Sverige, Norge, Danmark och Finland. Alla fyra verk koncentrerar sig på ett specifikt fenomen, en plats eller ett karaktärsdrag i respektive tonsättares hemland. Det bjuds på en spännande kombination av olika förhållningssätt till ljud och användning av elektronik i musik.

Här kan du läsa mer om SEIDR

 

18.00 | LUNDS STADSORKESTER | Folkparken

Tre fotografier av musiker, tonsättare och dirigent, samt abstrakta illustrationer.

Festivalen avslutas på söndagskvällen med Lunds Stadsorkester under ledning av Samuli Örnströmer, som även kommer vara vår guide genom konserten. Det bjuds på ett varierat program bestående av modernistiska portalverk och klassiker från de senaste 100 åren, med tonsättare som Penderecki, Varèse, Cage och Hindemith. Violasolist i Hindemiths Trauermusik är Klara Kotarsky. Konsertprogrammet bjuder också på Lundatonsättaren Johan Hugossons nyskrivna Passacaglia.

Här kan du läsa mer om LUNDS STADSORKESTER

 

 

In English

Lund Contemporary is a festival for contemporary art music organized by Odeum in collaboration with a number of local and regional ensembles and institutions. We look forward to a varied program where newly written music is interspersed with panel discussions, interviews and experimental experiences. The festival will be a scene for new soundscapes and creative ideas as well as a forum for important conversations about the music of today.

Lund Contemporary 2025 takes place on February 6-9, 2025.

FREE ADMISSION TO ALL EVENTS!

Kontakt

David Riebe, konstnärlig ledare för Lund Contemporary

david [dot] riebe [at] odeum [dot] lu [dot] se