Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

#Odeum intervjuar: Ellen Sandström

Porträtt av Ellen Sandström. Foto.

#Odeumintervjuar presenterar människor bakom Odeums kulisser och ger röst åt våra tre studentbaserade ensembler Akademiska kapellet, Lunds akademiska kör och Palæstra Vokalensemble, samt inbjudna gäster. Här intervjuas ELLEN SANDSTRÖM, körmedlem i Lunds akademiska kör (sopran).

Du sjunger i LAK sedan 2011, hur blev du körmedlem? 

Jag fick ett tips från en kördirigent i Lund att LAK var en bra kör och så kontaktade jag Cecilia och fick komma på provsjungning.

Om du skulle vilja övertyga en student att vara med på repetitioner, hur skulle du motivera honom/henne?

LAK är en fantastisk rolig kör att sjunga i. Cecilia är en mycket bra dirigent som hittar på roliga projekt, som gör att vi får sjunga både utmanande och härlig musik. Repertoaren är väldigt blandad – allt från modern A cappella musik till stora symfoniska verk. Ibland har vi även jobbat med sceniska projekt, vilket är väldigt utvecklande för en som körsångare. Sen är stämningen i LAK fantastisk. Som grupp är kören väldigt välkomnande och inkluderande och det är viktigt att alla ska trivas bra. När det inte är en pandemi, så har vi alltid rephelger med mycket sång, god mat och härlig stämning samt att vi ibland får åka på turnéer (både i Sverige och utomlands), vilket alltid ger en extra positiv skjuts både musikaliskt och för sammanhållningen.

Känner man en viss högtidlig press när man sjunger i en sådan historierik kör som LAK?

Nej, det tycker jag inte. Ingen press, känns bara fint att få vara en del av en kör som funnits länge. Högtidlighet får vi ju känna av när vi sjunger på professorsinstallationerna eller promoveringen i Domkyrkan och då kan vi som kör kanske känna lite press för att vi ska sjunga bra men det hör ju till, att vi vill göra vårt bästa.

Nu har repetitionerna satt igång igen, även om i små grupper och med mycket avstånd. Hur är det att beträda Kapellsalen efter en sådan lång paus?

UNDERBART! Kören är den del av livet som har varit svårast för mig att klara mig utan. Men nu får vi sjunga igen och det kan inte kännas något annat än bra.
Det är också roligt att sjunga i mindre grupper, utvecklande. Man lär sig att lyssna in på de andra sångarna på ett annat sätt än när man sjunger i en större grupp. Man får också större ansvar för att bära sin stämma, vilket är bra på alla sätt och vis.


FAKTA

Sysselsättning: Arbetar som museiassistent på Biologiska museet, Lunds universitet
Ålder: 39 år
Vilken stämma sjunger du i LAK? Sopran 2
Favorittonsättare: Svårt att välja finns så många bra. Men J.S. Bach och Sven-David Sandström ligger nog högst upp på listan tror jag.
Favoritkörverk: “Johannespassionen” av Johann Sebastian Bach eller “A Boy and a Girl” av Eric Whitacre
 

Här kan du ansöka om att bli medlem i Lunds akademiska kör

Läs mer om Lunds akademiska kör