Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

#Odeum intervjuar: Linnea Nordenback

Foto på Linnea Nordenback när hon sjunger.

#Odeumintervjuar är en ny rubrik som presenterar människor bakom Odeums kulisser och ger röst åt våra tre studentbaserade ensembler Akademiska kapellet, Lunds akademiska kör och Palaestra vokalensemble, samt inbjudna gäster. Här intervjuas LINNEA NORDENBACK, sångare i Palaestra vokalensemble.

Vad är det speciella med Palaestra vokalensemble?

Palaestra vokalensemble är en projektbaserad ensemble bestående av sångare med god körvana. I stället för att träffas på en bestämd tid varje vecka så schemaläggs några repetitioner i direkt anslutning till ett kommande projekt. Sångarna i Palaestra varierar lite beroende på medlemmarnas tillgänglighet, många studerar eller arbetar som professionella musiker till vardags. Repertoaren varierar också men det finns ett särskilt intresse för nyskriven körmusik. Vokalensemblen har också agerat som övningskör åt körledarstudenter vid ett flertal tillfällen.

Vilken är utmaningen när rösten står så starkt i fokus?

Utmaningen för alla sångare är att instrumentet sitter inuti ens egna kropp, om inte kroppen mår bra så gör inte rösten det heller. Därför är det viktigt att man vårdar sitt instrument genom att äta samt sova ordentligt och inte minst se till att man är uppvärmd innan man ska börja sjunga. Precis som i annan fysisk träning så är det viktigt att värma upp kroppen för att förebygga överansträngning och svullnader som kan leda till att man blir hes eller tappar rösten helt. Personligen brukar jag börja min uppvärmning med någon fysisk aktivitet för att få upp lite flås. 

Jag börjar inte sjunga fullt ut på en gång utan lägger mycket fokus på min andning och mjukstartar gärna med att sjunga svaga glissando-övningar. Jag har vissa övningar som passar bra för mitt bröstregister, den lägre delen av rösten, och andra övningar som hjälper mitt huvudregister, den högre delen. Jag avslutar med några övningar som bryggar över hela registret och får mig att känna att rösten är en flexibel enhet. Först efter det känner jag mig redo att ta mig an repertoaren som ska sjungas. 

Trots Corona inskränkningar har Palaestra vokalensemble åtminstone kunnat göra några inspelningar. Hur är det att sjunga utan publik?

Det har varit en fantastisk möjlighet att få fortsätta skapa och sprida musik i denna svåra tid. Dessvärre är det inte i närheten av samma sak som att få möta en publik i verkligheten. När man sjunger inför folk så får man ett sorts gensvar, det skapas en spänning i rummet av förväntan och kanske lite nerver. Jag tror att målet för alla musiker är att få publiken att känna någonting när de lyssnar på musiken. Den stämningen går inte att återskapa riktigt på samma sätt med digitala medel tyvärr. Det har däremot varit en nyttig erfarenhet att jobba med ett kamerateam och lära sig vilket fokus som krävs inför en tagning så att man inte behöver ta om för många gånger.   

Vad ser du mest fram emot när kören får återuppta sina rutiner?

Det jag längtar mest efter är att få sjunga tillsammans med andra personer utan oro och utan att behöva hålla stora avstånd till varandra. Nu när det inte är tillåtet så drömmer jag ofta om konsertlokaler fyllda med folk både i publiken och på scen. Jag saknar att få höra det vackra ljudet av många röster i samklang. Jag saknar det förberedande arbetet där kören får mötas en vardagskväll efter en arbetsdag och sjunga musik direkt från notbladet. Inte minst saknar jag pirret innan en konsert när kören står redo att gå in och framföra musiken tillsammans. Gemenskapen i körsång, snart får vi känna den igen hoppas jag!

FAKTA

Studieämne: Kandidat i musik med inriktning klassisk sång
Ålder: 25 år gammal
Vilken stämma sjunger du i PV? Sopran
Favorittonsättare: Wolfgang Amadeus Mozart, Robert Schumann, Ture Rangström, Hugo Wolf, Gabriel Fauré ... med många fler!
Favoritkörverk: Förklädd Gud av Lars-Erik Larsson

För att ansöka till Palaestra vokalensemble, vänligen skicka ett mejl till palaestravokal [at] odeum [dot] lu [dot] se (palaestravokal[at]odeum[dot]lu[dot]se)