Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

#Odeum intervjuar: Markus Kvint

Porträtt av Markus Kvint. Foto.
Markus Kvint, foto: Michel Thomas

#Odeumintervjuar presenterar människor bakom Odeums kulisser och ger röst åt våra tre studentbaserade ensembler Akademiska kapellet, Lunds akademiska kör och Palæstra Vokalensemble, samt inbjudna gäster. Här intervjuas MARKUS KVINT, ny pianist på Odeum.

Vilken är din musikaliska bakgrund?

Mitt musikintresse har redan från början varit pianot och alla de klangmöjligheter man hittar där. Min första pianolärare på Kulturskolan i Varberg introducerade mig tidigt för den klassiska repertoaren. Sedan dess har jag studerat vid Musikhögskolan i Stockholm, i Weimar vid Hochschule für Musik samt vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Det har varit väldigt berikande att få möjlighet att utvecklas på olika lärosäten i olika länder. Det är så inspirerande att möta människor från hela världen när alla pratar samma språk – musik.

Du kommer ju att medverka vid flera konserter och panelsamtal rörande minimalism under hösten. Vilket är ditt förhållande till denna repertoar? 

Min erfarenhet är att den minimalistiska musiken kan ge en otrolig nerv och känsla av stark närvaro i rummet. Musiken börjar närma sig ett slags meditation. Jag ser verkligen fram emot att delta i det tvärvetenskapliga forumet kring musiken och samtala om hur vi påverkas av det minimalistiska universum musiken rymmer.

Du är ju också verksam som konsertpianist på frilansbasis. Hur har din verksamhet blivit drabbad av pandemin?

Pandemin har ju slagit väldigt hårt mot hela kultursektorn. Det är tuffa tider. Arrangörerna har hanterat situationen olika, vissa har helt ställt in medan andra har streamat eller skjutit fram. Jag är glad över att ha fått streama några viktiga konserter, men jag saknar förstås publikkontakten. När restriktionerna förhoppningsvis har lyfts, har jag ett par kommande projekt med större konserthus under 2022 – det känns skönt att veta att man är bokad när pandemin väl lättar. Min förhoppning är att det ska bli en rejäl kickstart när alla konsertverksamheter kan starta upp igen.

Ett av dina uppdrag är att träffa Odeums studenter för kammarmusikspel och instudering. Vilka är dina förväntningar inför detta?

Det ska bli jätteroligt att arbeta med studenterna! Det är fantastiskt att Lunds universitet har en så traditionsrik musikinstitution som Odeum för musicerande och utbildning. Jag är väldigt glad över att få vara en del av verksamheten och ser fram emot att bidra till en inspirerande musikmiljö för studenterna.

Läs mer om Markus Kvint under "Personal".